INILAH KILANG KOSMETIK YANG TELAH MENGELUARKAN PRODUK KECANTIKAN BERTARAF ANTARABANGSA

Share This Post

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter

Sis Ayu fefeeling teruja habis bila pertama kali sampai di kilang kosmetik milik 100% bumiputera ni. Excited takleh nak cakap. Pemilik kilang ni adalah pasangan suami isteri tau. Sweet nau-nau. Tuan Azizi (dua dari kiri) dan Puan Eiyma Jalil (3 dari kiri) berasal dari Pahang. Mereka berdua ni sama-sama membina empayar bisnes pembuatan kosmetik OEM ni dah hampir 8 tahun!

Nama kilang kosmetik ni ialah GIM COSMETIC SDN.BHD (macam dalam gambar tu ye) yang beralamat GIM Cosmetic Industries Sdn Bhd,No. 9 Jalan 5/118C, Desa Tun Razak, 56000 Cheras, Kuala Lumpur, Malaysia. Kilang ni mengusahakan OEM produk bertaraf GMP dan mempunyai sijil HALAL JAKIM. Halal bukan untuk makanan aje tau. untuk ditepek kat muka pun perlu HALAL!

Sudah hampir 650 formula telah dibuat oleh Puan Eiyma di kilang GIM Cosmetics ni, antara jenama yang dibuat dikilang ini uols boleh tengok di website www.npra.gov.my dan dekat website ni jugak korang boleh tengok NOT KKM produk kosmetik. Eh, bila korang tengok nanti jangan terkojut pulak ya kut-kut jenama kosmetik yang MUA tersohor suka pakai tu adalah antara air tangan Puan Eiyma ni. Bangga Sis Ayu tau. Ingatkan chemist dari oversea yang buat tapi rupanya orang muslim kita pun boleh buat kosmetik best!

Mengapa Keluarkan Jenama Kosmetik Kecantikan Sendiri Sedangkan sudah mempunyai 650 formula OEM?

Puan Eiyma dan Tuan Azizi ini mempunyai kilang yang membuat produk OEM sejak bertahun-tahun lamanya. Tapi kenapa masih mahu keluarkan jenama kosmetik kecantikan sendiri?

Kisah ini dikongsi sendiri oleh Puan Eiyma dan Tuan Azizi mengapa mereka tekad untuk wujudkan HAUS COSMETICS ini. Kebanyakkan produk dinegara kita tidak boleh pergi jauh kerana teknologi yang digunakan adalah tidak berubah dan ditangkuk lama. Kebanyanyakkan founder di Malaysia ni kedekut untuk invest dalam research & development. Rugi sangat. Puan Eiyma sendiri pernah juga memujuk founder untuk cuba teknologi terkini untuk dipasarkan tetapi formula itu ditolak mentah-mentah kerana bayarannya mahal. Tindakan itu memang menyedihkan Puan Eiyma. Hampa dengan sikap acuh tak acuh dari sesetengah founder kita yang hanya pentingkan keuntungan semata daripada memberikan kualiti yang terbaik untuk pengguna.

Dengan teknologi yang terkini dan bahan mentah yang datang dari seluruh pelusuk dunia memang harganya akan sedikit mahal berbanding dengan formula sedia ada kerana penemuan teknologi dan bahan mentah sentiasa diperbaharui. Teknologi dalam dunia kecantikan terlalu pesat membangun jika kita masih ditakuk yang lama memang tak boleh pergi jauh. Adeh, gitulah hakikatnya founder diMALAYSIA. Cuba renung sekejap berapa banyakkah produk kecantikan dari MALAYSIA boleh tembus ke pasaran luar dan bertahan lama?

KOSMETIK #1 MENGGUNAKAN HALAL TREND SETTER

Menyedari hakikat itu, Puan Eiyma mengambil keputusan untuk wujudkan HAUS KOSMETIK dimana objektifnya adalah untuk menjadikan HAUS COSMETICS ni satu trend setter kepada produk kecantikan halal dengan menggunakan bahan-bahan terbaik dunia dan mendekati rapat teknologi terbaru dunia dalam kosmetik. Haus Cosmetics adalah produk Research & Development (RnD) dan Puan Eiyma adalah ketua RnD untuk Haus Cosmetics. Kamonnnn gaissss.. katanya BMF, ajommm kita SOKONG PRODUK KOSMETIK MUSLIM DAN HALAL!

Bulan Julai 2019 adalah permulaan bisnes journey Sis Ayu dengan Haus Cosmetics. Macam produk lain-lain juga , Haus menggunakan sistem agent. Tapi yang uniknya Haus ni ialah diorang rebrandingkan nama agent sebagai Apprentice Guardian (AG) supaya lain dari yang lain selalu kita dengar. Untuk stokist dipanggil Premium Guardian (PG) dan Master Stokist adalah Master Guardian (MG). Kepala kepada semua Haus Guardian adalah Supreme Guardian, iaitu Puan Norsahida Mohamad Said (KS) dimana SG ini adalah penjaga dan pembela kepada Haus Guardian semua. Segala game plan marketing dan strategi pemasaran datang dari SG yang berpengalaman 20 tahun dalam bidang bisnes niche kecantikan. Aummm gitteww !!

Nak cerita pengamalam dalam bisnes Haus ni memang banyak. Sis Ayu tak pernah rasa nak down lama-lama sebab tak sempat pun. Banyak perangcangan HQ untuk team Haus terus meroket buat sale. Bukan nak cakap tak pernah down, tapi bila Sis Ayu berada dalam circle positif Sis Ayu tak rasa keseorangan. Paling Sis Ayu suka Haus Guardian ni sentiasa menjaga niat dan sama-sama berpaksikan objektif HQ untuk memberi kesedaran kepada pengguna supaya lebih bijak memilih produk yang bebas bahan berbahaya. Niat kami Haus Guardian suci tau. Disamping memperjuankan produk kosmetik halal kami juga ingin memartabatkan produk Malaysia juga mampu menjadi satu produk disegani seperti ESTEE LAUDER, LANCOME, NARS, MAC, SHISEIDO. Tak mustahil kan? One fine day, Insyaallah.

Sebenarnya banyak benda lagi Sis Ayu nak kongsi cuma sekarang dah menunjukkan jam 1.26 am! Idea mencurah-curah tetapi kena fikirkan pada hari esok!

Untuk pertanyaan lebih detail mengenai Haus Cosmetics ni boleh terus wassap Sis Ayu tau. Save nombor keramat ni 010-6565840 . Kita sembang sana.

NAK EBOOK RAHSIA WAJAH KEKAL MUDA SECARA PERCUMA?

Umur Dah 40, Tapi Kulit Wajah Macam Anak Dara Remaja

ARTIKEL LAIN

Masukkan Nama, Email & No Phone Anda Di bawah